zaterdag 21 juni 2014

Maaike Neuville maakte regiedebuut in kortfilm Terug Weg

 
Actrice Maaike Neuville stelde in de Antwerpse Cinema Zuid haar regiedebuut voor: de kortfilm Terug Weg.
Maaike Neuville deed zowat alles zelf: van regie en scenario tot en met de productie.
De opnames van Terug Weg dateren al van twee jaar geleden, maar Maaike Neuville heeft intussen ook nog een wereldreis gemaakt.
Terug weg gaat over de onmogelijke liefde tussen een man en een vrouw, gespeeld door Frank Vercruyssen en Katelijne Damen. Verder deed Maaike Neuville dus zowat alles zelf: regie, scenario, productie én zelfs de organisatie van de première voorstelling in Cinema Zuid in Antwerpen.
In 2010 beleefde Maaike Neuville haar filmregiedebuut met de kortfilm Terug weg, met Katelijne Damen en Frank Vercruyssen. De film gaat over de onmogelijke liefde tussen een man en een vrouw.
In 2010 is Maaike Neuville te zien als Noami in De Rodenburgs, ze had ook een bijrol in Dubbelleven en vanaf 2011 is ze te zien in film van Code 37.
Maaike Neuville maakte haar eerste film als regisseur. Neuville, de Vlaamse actrice, kennen we als het winkelhulpje Anke in de tv-serie "Van vlees en bloed" en acteerde in Katarakt. Maar het is niet bij acteren gebleven, Maaike heeft nu ook zelf een kortfilm gemaakt: TERUG WEG.
In de kortfilm spelen onder anderen Katelijne Damen en Frank Vercruyssen een rol. De première vond plaats in het Antwerpse Fotomuseum. Neuville, die nooit een filmopleiding volgde, beschouwt het project als een leerschool. Terug weg gaat over ‘het gevoel dat maakt dat mensen elkaar nooit loslaten’.
Leven via tegenstellingen, het is ook waar uw kortfilm 'Terug weg' over gaat, die vorige week in première ging.
Maaike Neuville: 'Die gaat over de aantrekkingskracht van iets wat je niet of niet meer hebt. Over de grote wil om samen te zijn, ook al weet je dat dat je weer uit elkaar zal drijven: het 'love will tear us apart'-principe. Heel herkenbaar, neem ik aan.'
Gaat het over uzelf?
Maaike Neuville: 'Natuurlijk. Dat is onvermijdelijk. Ik denk dat de meeste ideeën en kunstwerken voortkomen uit het gevoel dat je iets moet vertellen, ook al weet je nog niet wat. Maar door het uit te werken, begin je het te benoemen. Anders gezegd: al doende probeer je te begrijpen waar je intuïtief aan begonnen bent.'
'Ik begin mezelf steeds minder als de belangrijkste drijfveer te beschouwen. Dat vuur om iets te maken, dat kan toch niet alleen uit mezelf komen? Dat kan misschien hoogdravend klinken, maar het gaat echt om iets groters dan mezelf. Is dat passie? Is dat God? Geen idee, maar het is er. Dat hoor je bij schrijvers toch ook? Hoe ze het gevoel hebben dat iets anders het overneemt zodra ze aan het schrijven gaan? Het komt erop aan jezelf over te geven aan dat vuur. Ja, daar lijkt het misschien nog wel het best op: op overgave.'

Nathalie Meskens, Maaike Neuville en Aline Van Hulle worden verder de nieuwe gezichten van Code 37. Niet de succesvolle VTM-policier die nu aan zijn tweede seizoen bezig is, wel de bioscoopversie die dit najaar een van de grote filmevenementen moet worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten