zondag 26 mei 2013

Gloednieuwe fictiereeks op vtm Clan met Maaike Neuville is een schot in de roos


Gloednieuwe fictiereeks op vtm Clan met Maaike Neuville is een schot in de roos

Vijf zussen, één clan, één vermoorde man. Dat is de aanzet van 'Clan', de eigentijdse high profile dramareeks die vtm en productiepartner Caviar voorstellen met de steun van het VAF (Mediafonds) en tax shelter partners, de gemeente Brasschaat en de provincie Antwerpen.

Dat is de aanzet van Clan, de eigentijdse high profile dramareeks die vtm en productiepartner
Caviar voorstellen met de steun van het VAF (Mediafonds) en tax shelter partners, de gemeente Brasschaat en de provincie Antwerpen. Tien afleveringen lang worden de kijkers vanaf 3 september 2012 elke maandag meegezogen in het leven van de Goethals-zussen. Sinds de vroege dood van hun ouders hangen ze als een echte clan aan mekaar en betreuren ze het dat de banden met hun vijfde zus sinds haar huwelijk wat zijn verwaterd. Met z’n vieren beramen ze de moord op hun onhebbelijke schoonbroer. De zussen zijn bijzonder creatief en bijdehand, en bedenken ronduit vernuftige plannen om zich van hun schoonbroer Jean-Claude te ontdoen. Plannen die in hun hoofd onfeilbaar lijken, maar in de praktijk regelmatig de mist ingaan en voor de nodige collateral damage zorgen…

Vier zussen beramen een moordcomplot. Zonder medeweten van hun vijfde zus Goedele, zoeken ze uit hoe ze hun onuitstaanbare schoonbroer Jean-Claude kunnen vermoorden. Eva, Veerle, Birgit en Rebekka Goethals(Maaike Neuville) hebben elk zo hun eigen reden om hem van kant te maken. Maar bovenal willen ze hun vervreemde zus Goedele, die met Jean- Claude getrouwd is, een dienst bewijzen en de Goethals-Clan weer samen brengen. Al jaren betreuren ze het lot van Goedele. Pogingen om hun zus tot inzicht te brengen haalden niets uit. Kortom: Jean-Claude is in alle opzichten een eikel van een vent en vraagt om liquidatie. Maar iemand vermoorden blijkt in de praktijk niet zo evident te zijn. Tussen droom en daad staan wetten in de weg en heersen er praktische gevaren. Bij elke moordpoging van de zussen vallen er slachtoffers. Maar jammer genoeg: geen van die slachtoffers is Jean-Claude. In het begin is de collateral damage beperkt. Maar de zijschade groeit onvermijdelijk buiten proportie.

Toch gaan de vier vrouwen vastberaden verder. Jean-Claudes duivelse inborst en duistere geheimen gooien olie op het vuur en voeden de samenzwering met nieuwe plannen tot ‘de Kloot’ er
uiteindelijk toch aan moet geloven. Zijn plotse dood trekt de aandacht van twee verzekeringsinspecteurs, Thomas en Mathias Dewitt. Jean-Claude sloot bij Dewitt & Zonen een levensverzekering af. Met een dreigend faillissement en de angst te moeten uitbetalen, starten de broers een onderzoek naar Jean- Claudes twijfelachtige ongeval. Eén voor één voelen ze de zussen aan de tand. Maar daarnaast is er ook ruimte voor romantiek, wanneer de vonk tussen Rebekka(Maaike Neuville) en Mathias onverwacht overslaat. De twee spelen met vuur en raken verstrikt in een web van leugens en wantrouwen. Hoe dieper de broers Dewitt in de privélevens van de Goethalsen beginnen graven, hoe duidelijker het wordt dat Jean-Claude geen natuurlijke dood is gestorven…

U merkt het Clan, is geen klassieke who-dunnit, maar draait volledig rond de vragen ‘Waarom?’ en ‘Hoe?’. Dit originele concept – bedacht door de getalenteerde nieuwkomer Malin-Sarah Gozin – zal de liefhebbers van mysterie, ingenieuze plots en humor als een krachtig wapen tien afleveringen lang weten te charmeren en te intrigeren. De hoofdcast van ‘Clan’ bestaat uit een ensemble van sterke acteurs en actrices. De zussen worden vertolkt door Inge Paulussen, Barbara Sarafian, Kristine Van Pellicom, Ruth Becquart en Maaike Neuville. Dirk Roofthooft geeft gestalte aan de omstreden schoonbroer. Geert Van Rampelberg en Robby Cleiren zijn de verzekeringsagenten die de dood van Jean-Claude grondig willen onderzoeken. Naast deze hoofdcast schitteren nog een aantal andere grote namen in ‘Clan’: Mathijs Scheepers, Steve Geerts, Sien Eggers, Herbert Flack, Gert Winckelmans, Stefaan Degand, Gilda De Bal, Jaak Van Assche, Tibo Vandenborre, Nico Sturm en Frank Focketyn.

Inhoud aflevering 1 Clan:

In het rustige Vredegem maken de vijf zussen Goethals zich klaar voor de begrafenis van Jean-Claude Delcorps. Een paar kilometer verderop in het verzekeringskantoor ‘Dewitt & Zonen’, proberen Thomas en Mathias Dewitt hun familiebedrijf uit de brand te slepen. Ze krijgen van de verzekeringscontrole een deadline opgesolferd om hun licentie te behouden. Maar daarvoor staat de uitbetaling van de levensverzekering van Delcorps in de weg. Door de dubieuze doodsoorzaak van hun overleden klant gaan ze op onderzoek uit. Wanneer Dewitt weduwe Goedele aanklampt op de koffietafel, ruiken Eva en Birgit meteen onraad. In het café aan de overkant papt een niets vermoedende sexy Rebekka(Maaike Neuville) aan met Mathias die ze voor begrafenisondernemer houdt, terwijl Thomas de zussen Eva en Birgit ondervraagt over hun schoonbroer. Daags na de begrafenis staan de broers aan de deur van Goedele, de begunstigde van de levensverzekering. Thomas is zijn klopjacht op de zwarte weduwe begonnen en gaat zijn boekje te buiten.

Clan met Maaike Neuville, iedere maandagavond omstreeks 21.35 op vtm.

 Na het ontgoochelende ‘Deadline 14/10’ zit VTM er dus pal op met ‘Clan’, spannende, grappige fictie vol speelse details en uitstekend acteerwerk, Clan is hot.

Jean-Claude Delcorps (Dirk Roofthooft), de man van de sympathieke huissloof Goedele Goethals (Inge Paulussen), werd vermoord. Clan maakte er al in de eerste aflevering geen geheim van wie zijn moordenaars zijn: Goedeles zussen Eva (Barbara Sarafian), Veerle (Kristine Van Pellicom), Rebekka (Maaike Neuville) en Birgit (Ruth Becquart).

In de begingeneriek van de nieuwe VTM-reeks werd Jean-Claude letterlijk genaaid door de rode draad, die de bloedband tussen de vijf zussen voorstelde, terwijl Paul Severs Oh little darling zong. Net daarvoor staarde weduwe Goedele vol treurnis naar een met urine gevulde wc. De laatste plas van Jean-Claude, zo bleek.

De toon werd in de eerste aflevering meteen gezet: deze reeks heeft, naast een ongewone invalshoek, ook een ferme hoek af.

Het prettig gestoorde Clan werd voortgestuwd door drie vragen: hoe en waarom werd Jean-Claude vermoord? En zullen de vier zussen ontmaskerd worden door de twee verzekeringsinspecteurs die hen op de hielen zitten? Het verhaal en de personages kregen meer diepte en spanning via flashbacks, die vaak meer vragen dan antwoorden opriepen. Wat zag Rebekka Jean-Claude bijvoorbeeld in een graf duwen? En is oudste zus Eva zwanger van Jean-Claude? Onze nieuwsgierigheid was gewekt.

De makers kozen niet de gemakkelijkste weg en gingen voor creativiteit in plaats van platgetreden wegen. Zo werden de zussen voorgesteld aan de hand van een postbode die langs hun huizen reed. De strakke nieuwbouwwoning van de licht autistische, efficiënte Birgit en het statige herenhuis van de berekende oudste zus Eva gaven tegelijk een voorsmaakje van hun karakter.

Clan heupwiegde elegant tussen licht absurdisme en herkenbaarheid, tussen serieux en grap. De reeks die qua sfeerschepping erg Vlaams aandeed, maar door het universele verhaal de Vlaamse klei ook oversteeg, liet het realisme los als het het drama of de humor ten goede kwam.

Kleurrijk
Naast een spannend verhaal had Clan ook vijf hoofdrolspeelsters waaronder Maaike Neuville in erg goeden doen, terwijl Dirk Roofthooft eveneens uitmuntend was – ergerlijk en hilarisch – als de bekrompen, onverdraagzame Jean-Claude. Ook in de bijrollen zagen we uitstekend acteerwerk van onder meer Geert Van Rampelberg en Robby Cleiren.

Clan zat bovendien vol kleine fijne details, die deze whydunit sappig en kleurrijk maakten, zoals de veelbetekenende blikken van de zussen tijdens de begrafenis van ‘de Kloot’, zoals ze hun schoonbroer noemden. Of de troetelnaampjes die ze aan elkaar gaven.

Of het koddige ooglapje van de ex-kruisboogkampioene Birgit, dat verwees naar die andere blondine met een moordmissie: Elle Driver uit de Tarantino-film Kill Bill. De kleur van het lapje werd zelfs telkens aangepast aan haar garderobe.

Van de make-up en de kostumering van de personages over de goed gekozen camerastandpunten tot de relativerende muziek: de eerste aflevering van Clan met Maaike Neuville was fris, verzorgd en origineel. En dan hebben we de uiterst creatieve moordplannen van de dames nog niet eens gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten